חיוב בהיטל השבחה – איך מתמודדים עם זה?
כל האנשים אשר מעורבים בעסקת נדל”ן כלשהי, היו שמחים לבטל או להפחית את חיוב היטל ההשבחה, במקרה שיש כזה. בפועל לעומת זאת, רק אנשים מעטים מנסים להתמודד עם החוב המוטל עליהם ומוותרים מראש. האמת היא, שתמיד שווה לנסות ואם כבר מנסים – כדאי לעשות את זה כמו שצריך. במאמר הבא נעסוק בדרכים היעילות ביותר להתמודד איתו.
מה זה היטל השבחה ועל מי חלה חובת התשלום?
היטל השבחה הוא למעשה חיוב שבעלי מקרקעין צריכים לשלם לוועדה המקומית, בהתאם למקום מגוריהם. חיוב היטל ההשבחה יכול להיווצר במספר דרכים שונות.
באופן כללי, ניתן לומר שכאשר מקרקעין או אזורים מסוימים הושבחו דרך תכנית שאושרה על ידי הוועדה המקומית בתב”ע, על המקרקעין הרלוונטי יוטל היטל השבחה אותו יהיה צריך לשלם במועד הרלוונטי.
התכניות אשר גורמות להשבחה ובעצם יוצרות ומעלות את היטל ההשבחה, יכולות להיות קשורות לקומה נוספת אשר קיבלה היתר בנייה, פיצול הדירה ל-2 לאחר קבלת היתר, לשדרוג התשתיות ברחוב ועוד.
היטל ההשבחה חל על האדם או החברה אשר נחשבת ל-‘חוכרת לדורות’ (במקרה של השכרה למעלה מ-25 שנים), או על בעל הדירה בטאבו. בעת מכירת המקרקעין על התשלום חל על המוכר או על ידי הקונה, במקרים בהם תשלום החיוב היה חלק מהעסקה.
מה הם המקרים המחייבים בתשלום היטל השבחה?
חיוב בגין היטל השבחה יגיע בדרך כלל במקרים בהם אושרה תב”ע (תוכנית בניין-עיר), במקרים בהם ניתנה הקלה או במקרים של שימוש חורג.
למשל, במידה והוגשה בקשה להוספה של קומה והיא אושרה, הדבר יכול להיחשב כמתן הקלה שיגיע בצורת תשלום היטל השבחה בהמשך הדרך. לכן במקרים בהם הוטל החיוב לתשלום היטל ההשבחה, יש חשיבות גדולה בדרך בה תבחרו להתמודד עם אותו היטל. למעשה, הרבה אנשים בוחרים שלא לערער. או להגיש השגה על היטל השבחה ובכך למעשה משלמים מראש את הסכום אותו קבע שמאי הוועדה המקומית.
איך ניתן להתמודד עם זה?
לאחר 45 ימים מהיום בו הובאה לידיעת החייב בתשלום בהודעה, לא תעמוד לו יותר הזכות לערער על התשלום או על גובה התשלום. לכן, חשוב לפעול כבר ברגע קבלת ההודעה ולבחור את מסלול ההשגה הנכון עבורכם.
לפניכם עומדות 2 אפשרויות:
פנייה ישירה לוועדת הערר – ניתן להגיש ערר לוועדת הערר לפיצויים והיטל השבחה, גם על עצם החיוב עצמו וגם על גובה החיוב. את הערר יש להגיש באמצעות עורך דין או שמאי מקרקעין מנוסה.
חשוב מאוד לצרף לערר גם חוות דעת של שמאי מקרקעין מקצועי מטעמכם. מנגד, ועדת הערר רשאית אף היא למנות שמאי יועץ מטעמה ממועצת שמאי המקרקעין. במקרים מסוימים, הוועדה תטפל לא רק בגובה סכום החיוב, אלא גם בעצם הטלת החיוב עצמו ובהתאם למסקנות אשר אליהן תגיע, וועדת הערר תגיע להחלטה הסופית.
בקשה למינוי שמאי מכריע – רלוונטי רק במקרים בהם מגישים ערעור רק על גובה החיוב, ולא על עצם החיוב בהיטל ההשבחה עצמו. בקשה זו ניתן להגיש בתוספת חוות דעת מבוססת של שמאי מקרקעין מטעמכם. יושב-ראש מועצת שמאי המקרקעין ימנה לרוב שמאי מכריע מטעמו, אשר יקבע לבסוף האם מאושרת הפחתה בגובה ההיטל.
יניב רפאל הינו שמאי מקרקעין מקצועי ומנוסה, אשר חוות הדעת שלו יכולות לעשות גם עבורכם את ההבדל בין תשלום גבוה של חיוב היטל השבחה, לבין בחירת מסלול השגה נכון, שיכול באמצעות הפעולות הנכונות ובאמצעות הניסיון של יניב רפאל – לבטל את החיוב או להפחית אותו באופן משמעותי.