נכס מהוון
בכל מה שקשור לנושא של חכירה ישנם הרבה מאוד סוגים וגם אפשרויות. למעשה מדובר בזכות קניינית אשר אותה רוכשים בכסף. החכירה דומה מאוד לשכירות הרגילה אך היא שונה מהשכירות הרגילה אשר על פי רוב היא נמשכת משך שנים בודדות הרי שהחכירה היא ארוכה יותר והיא תימשך משך שנים ארוכות או על כל פנים משך תקופה של לפחות חמש שנים.
כאשר אנחנו באים לחתום על הסכם שכירות לטווח ארוך, אנחנו בעצם חותמים על הסכם חכירה. הוא מקנה לחוכר זכויות רבות של שימוש בקרקע כאשר הזכויות הללו של השימוש בנכס הוא ממש כמו של בעלי הנכס בפועל.
חכירה לדורות
ישנו מושג של חכירה לדורות אשר הוא מגדיר בדרך כלל הסכם שכירות שהוא למשך פרק זמן ארוך במיוחד של לפחות 25 שנה.
למעשה רבים מאתנו עושים שימוש בחכירה מהסוג הזה כאשר אנחנו באים לרכוש קרקע או אפילו רק דירה ממנהל מקרקעי ישראל אשר הוא מחכיר את הקרקעות למשך פרקי זמן של 49 שנה והוא מחדש את החכירה באופן אוטומטי כך שבפועל הנכסים שייכים לרוכשים והם בבעלות הרוכשים.
למה נועדה החכירה?
ישנם מספר סוגי חכירה.
- חכירה מהוונת – זוהי החכירה המוכרת. מדובר בחכירה אשר בה מגיע אדם והוא מבקש לחכור או לשכור חלקת אדמה או נכס מקרקעין אשר נמצא בבעלותכם למשך תקופה אשר היא עולה על חמש שנים. זאת בשונה משכירות רגילה אשר בה אנחנו משלמים מידי חודש בחודשו את דמי השכירות, הרי שכאשר מדובר בחכירה, צריך החוכר לשלם מראש את דמי החכירה המלאים כאשר באופן כזה הוא יהיה בעל זכויות מלאות על הנכס משך כל התקופה עליה שילם וחכר את הנכס.
חכירה מהוונת היא סוג החכירה שהיא הכי מוכרת והכי שימושית מכולם היות ומרבים הקרקעות נמצאות בבעלות המדינה והמדינה היא זו שמחכירה לנו את הקרקעות הללו בחכירה מהוונת.
- חכירה מימונית – החכירה המימונית היא מעט שונה מהחכירה המהוונת. בחכירה מימונית יישארו הנכסים או הקרקעות בבעלות מלאה של המחכיר אך הסיכונים והרווחים אשר ישנם על הנכסים ניתנים לחוכר. כך שאם החוכר יצליח לשגשג את הנכס, פירות ההשקעה יישארו בידיו ובעלי הנכסים או בעלי הקרקעות לא יהיו זכאים להתחלק ברווחים מעלויות הנכס. התחום הינו מורכב והוא מחייב מעקב צמוד ועבודה מול רואה חשבון. סוג כזה של חכירה היא על פי רוב עבור חברות הנסחרות בבורסה.
דמי החכירה המימונית מתפרסים על פני תקופת החכירה והם מושפעים מהריביות אשר נקבעו מראש. בסופה של תקופת החכירה ואז משיב החוכר את הנכס או שהוא רוכש אותו מבעליו החוקיים.
- חכירה תפעולית – בסוג החכירה הזה החוכר לא זכאי בזכויות על הנכס. הוא רק מזכה אותו לעשות שימוש בנכס. החכירה הזו דומה לשיטת הליסינג הנהוגה בעולם הרכב.